Tretiranje prekomjernog znojenja – hiperhidroze

Znojenje je normalan fiziološki proces koji se javlja kod fizičkog napora ili uslijed vrućine.

Kada do znojenja dolazi uslijed mirovanja ili bez jasnih vanjskih faktora govorimo o prekomjernom znojenju ili hiperhidrozi. Procjenjuje se da od hiperhidroze pati oko 1% svjetske populacije.


Pojačano znojenje najčešće je izraženo u pazušnoj jami, a može se javiti i na dlanovima i tabanima. Iako se ne radi o stanju opasnom po život, osobe koje pate od tog poremećaja značajno se narušava kvaliteta života.


Prekomjerno znojenje uspješno se tretira injekcijama botulinum tokisnog tipa A subkutano u zahvaćeno područje čime se smanjuje aktivnost žlijezda znojnica. Prije tretmana aplicira se anestetska krema, a tretman se ponavlja 2-3 puta godišnje. Neposredno nakon tretmana moguć je povratak svakodnevnim aktivnostima.


Prekomjerno znojenje u pazušnoj jami može se uspješno trajno izliječiti laserskom ablacijom žlijezda znojnica. Sam zahvat vrši se u lokalnoj anesteziji i traje oko pola sata. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je sutradan. Obično je optimalan rezultat dovoljan jedan zahvat, međutim, u ekstremnim slučajevima, zahvat se može ponoviti nakon 2-3 mjeseca.

Kontaktirajte nas i dogovorite konzultacije

Estetska kirurgija

Kirurgiju uljepšavanja i pomlađivanja danas možemo smatrati neizostavnim kulturološkim razvojem društva.

Klinika Opatija

Nova cesta 46b
+385 51 271 065
+385 51 350 530
beauty@zgaljardic.surgery
Radno vrijeme
9-12h/15-21h